Винный туризм

България е известна не само с природната си красота, но и с качествените си вина, които са основа за развитието на винен туризъм у нас. За всеки българин и чуждестранен турист е атрактивно и интересно да посети българските винарски изби и да се наслади на разнообразието от вина, които ще му предложат при дегустацията.

 

Чудесните вкусови качества на вината и неповторимата атмосфера във всяка изба са гаранция за невероятно преживяване. Дегустацията често пъти се съчетава със стари български обичаи и традиции, което впечатлява както българските, така и чуждестранните гости. Все повече винопроизводители виждат в организирането на дегустации и посещения на винарските изби не само уникален начин за представяне на своята продукция, но и доходоносна инвестиция, привличаща все по-голям поток любители на виното.

 

Повечето от винарските изби в България се ориентират в предлагането на подобен вид услуги. Можем спокойно да кажем, че виненият туризъм се превръща в неразделна част от винопроизводството и алтернативните форми на туристическите услуги. Редица туроператори включват посещения на винарски изби в пакетните си почивки и индивидуалните турове из страната.

 

Магията на виното привлича и не престава да опиянява туристите, които с охота се включват в най-честваните празници свързани с виното - Трифон Зарезан и гроздоберът. Зарязването на лозето е свързано с много традиции и празник честван от векове насам. Той протича с обилно виночерпене, хора, песни и наричания за плодородие и добра реколта. Предоставя се възможност на туристите сами да зарежат лози и работата се превръща от задължение във всеобщо празненство.

 

Гроздоберът и подготовката на гроздето за ферментация също са свързани с вековни традиции, които днес се възстановяват единствено за забава на туристите. Най-голяма атракция представлява мачкането на гроздето в огромни дървени съдове, извършвано от боси девойки, които танцуват върху гроздето хванати за ръце.    

  

VIP
3
гр. Хисаря
Цена от: 50.00 лв. на човек

ГОСТИНЦА "ЧИНАР" расположена в самом центре Хисаря. Курорт отстоит в...


3
гр. Калофер
Цена от: 20.00 лв. на човек

Цуцуви Дом был построен незадолго до освобождения (1878). Запись, когда турки сожгли город. Дом является памятником...